Klipp från Tidningar och MediaArtikel hämtad från http://www.vanersborg.se/kommunen,2008-07-12
Simskoleavslutning i Brålandabadet

Simskoleavslutning Lördag den 5 juli i Brålandabadet, där 240 barn var inskrivna.
Ett stort tack till arrendatorn och simskolechefen Annelie Andersson

/Arena-FritidArtikel hämtad från: http://www.skgranan.com
Uppskattad simträning på Brålandabadet 
Skrivet av Catrin Andersson, Söndag 17 augusti 2008 08:56   


Tänk vad man kan lära sig på en intensivkurs i simteknik!!

Vi var tio stycken entusiaster som kom till Brålandabadet åtta kvällar mellan 18.30-20.00.
Tack vare Angelica Strandbergs (simtränare i Mellerud) tålamod och kickar,
lärde vi oss att få en inblick i vad kul det är med de olika simsätten om man
tar ut arm och bentag på rätt sätt.


Vi fick också många glada skratt när vi tittade på varandras stilar vid olika övningar!

Tack Angelika för att du visat oss och att vi fått träna på bröstsim, frisim, ryggsim, dykning och vändning!

/BerithArtikel hämtad från http://ttela.se, 8 december 2008

Brålandaborna gick man ur huse för tomtarna

Mörkret har nyligen lagt sig över Brålanda. Längs med båda sidor av Storgatan står människor i fyrdubbla led. Så äntligen börjar trummorna ljuda och snart kan vi ana den jättelika Trötatomten.

Uttrycket att gå man ur huse uppfylls en lördag om året i Brålanda. Men det räcker inte. Trängseln i Brålanda den här lördagseftermiddagen tyder på många tillresta. Och visst är det värt att åka en bit för att se den alltid så fantasifulla tomtekaravanen.
För er som fortfarande inte besökt Brålanda tomteparad, trots att chansen nu har erbjudits i 56 år, kan man närmast likna paraden vid Chalmeristernas cortege i Göteborg på valborgsmässoafton. Fast med tomtar förstås.

Som alltid är förväntningarna höga, hos unga såväl som hos gamla. Först i det långa tåget går självaste Tomtefar och Tomtemor. De vinkar till alla och tar barnen i hand. Sen kommer tre julsmyckade shetlandsponnies tätt följda av ännu mindre dragdjur. En liten pudel och en något större hundkompis drar varsin vagn med ett lyckligt tomtebarn i varje.

Så kommer då tomtar med alla möjliga farkoster. Två stackare trotsar den absoluta barmarken och tar sig fram på längdskidor. En spark däremot har praktiskt nog försetts med hjul.
På jul går också de pyntade cyklarna, som många lite yngre tomtar valt att ta sig fram på. En annan spinninginspirerad variant är att fylla vagnen med stillastående cyklar som trampas frenetiskt. Cyklisterna i USM landsvägscykel lär inte frysa.

Det behöver inte heller de buggande tomteparen som är i ständig rörelse. Många av de minsta tomtenissarna sitter nedbäddade bland fårfällar och tjocka filtar. Skönast verka dock tomtarna i den rykande badtunnan ha det. Med flytdynor och andra nödvändiga badtillbehör skvätter de då och då lite på åskådarna som svarar med gälla skrik.

På en annan vagn är det tomtesemester som gäller, med solstolar, beachtennisracketar och ett antal slöa tomtenissar. Ett helt annat tempo är det på vagnarna som erbjuder livemusik. I de båda tomterockvagnarna spelas det så att vagnarna gungar i takt och från Lions båda dubbeldäckare strömmar Rudolf med röda mulen respektive mer sakral julmusik.

Vi får också beskåda lucia med tärnor, Hälges vänner, ett flera vagnar långt tåg – den Transitrötiska järnvägen, som bara det rymmer ett 40-tal tomtar av lite yngre årgångar samt Josef och Maria, de tre vise männen och ett antal djur och herdar som också hör julkrubban till. Mot slutet kommer den stora granrispyntade bocken och allra sist några hästar utklädda till tomtens renar.

De barn som fortfarande har ork kvar efter marknad, konstutställning och karusellturer, går med bestämda steg mot granen där det vankas ringdans och godispåsar. Andra står kvar, hela paraden kommer ju faktiskt förbi en andra gång.

 

Tomtar i alla åldrar och i alla former paraderade i lördags traditionsmässigt genom Brålanda. Inget fantasifullt ekipage var det andra likt. Rekordet flest personer per kvadratmeter slog antagligen den här bilen med tillhörande släp.


Det är inte var dag badande tomtar syns i offentligheten, men i Brålanda kan allt hända.


Runt, runt, runt trampade dessa sportiga nissar i årets snurrigaste ekipage.


En stolt tronande Hälge i fronten på vagnen med föreningen Hälges vänner.Melleruds Nyheter, 10 december 2008

Stor idérikedom vid paraden (PDF)Eftersnack, 2 december 2008

(Efter ca 17 min kommer ett inslag med Annelie Andersson)